Sałatka z gruszką i serowymi kulkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SEROWE KULKI:
Twaróg zmielić lub dobrze rozgnieść widelcem. Dodać sól, pieprz do smaku. Wymieszać wszystko dokładnie z łyżką jogurtu. Masa na kulki nie może być zbyt rzadka. Wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie kulki (takie na jeden kęs) po czym obtaczamy w uprażonych i posiekanych drobno orzechach włoskich. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowywania sałatki.
3.Gruszkę obrać, pokroić na ćwiartki. Z każdej wyciąć ogryzek robiąc w ten sposób miejsce na serową kulkę. Tak przygotowane gruszki układamy na wierzch sałatki.
4.Polewamy wszystko sosem przygotowanym z oleju arachidowego, octu winnego, posiekanych orzechów włoskich i miodu.
Porady
Jeśli zostanie orzechów z panierowania serowych kulek można nimi posypać sałatkę.
Komentarze