Sałatka z gyrosem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ten przepis dostałam od cioci Małgosi.

Składniki:

  • ● mała główka kapusty pekińskiej
    ● podwójny filet z kurczaka
    ● czerwona papryka
    ● pomidor
    ● surowy lub kiszony ogórek
    ● szczypiorek
    ● łyżka majonezu
    ● łyżka śmietany
    ● olej
    ● przyprawa do gyrosa

Sałatka z gyrosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta myjemy, osuszamy
    papierowym ręcznikiem kuchennym
    i kroimy w małe
    kawałki. Przyprawę do gyrosa
    mieszamy z 1/3 szklanki
    oleju, a następnie obtaczamy
    w niej kawałki mięsa.
    Wstawiamy na ok. 12 godzin
    do lodówki.
  • 2. Mięso wraz z marynatą
    wkładamy na rozgrzaną patelnię.
    Smażymy do miękkości.
  • 3. Warzywa myjemy i osuszamy.
    Z papryki usuwamy
    gniazdo nasienne. Miąższ
    wraz z pomidorem kroimy
    w małe kawałki. Kapustę
    szatkujemy, ogórka kroimy
    w kostkę. Szczypiorek siekamy.
    Warzywa mieszamy
    z mięsem.
  • 4. Majonez mieszamy ze
    śmietaną. Polewamy sałatkę,
    a następnie dokładnie
    mieszamy. Dekorujemy.

Porady

Można też dodać kukurydzę z puszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2011

Komentarze

Podobne przepisy