Smaczna i sycąca sałatka na bazie młodej kapusty z dodatkiem wyrazistych pieczarek i kremowo-pomidorowego dressingu. Sprawdzi się jako lekki wiosenny posiłek lub zdrowa przystawka.
Składniki:
½ główki młodej kapusty (poza sezonem może być kapusta biała)
czerwona cebula
długi ogórek
10-15 pieczarek
łyżka oliwy z oliwek
łyżka masła
sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie
200ml jogurtu greckiego
przyprawa gyros
łyżeczka pesto pomidorowego
Sałatka z kapustą, pieczarkami i dresingiem jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę oczyścić i drobno poszatkować. Cebule pokroić na cieniutkie krążki. Ogórka umyć i obieraczką do warzyw pokroić na cienkie plasterki. Pieczarki oczyścić i dowolnie pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i masła. Przesmażyć pieczarki. Doprawić solą, czarnym pieprzem i ziołami prowansalskimi. Jogurt wymieszać z pesto oraz przyprawą gyros.
Na talerzach układać sałatę, na niej plasterki ogórka i krążki cebuli. Na wierzchu ułożyć kawałki pieczarek oraz po łyżce dressingu jogurtowego.
Komentarze