Sałatka z kapustą, pieczarkami i dresingiem jogurtowym

0 (0 ocen)

Smaczna i sycąca sałatka na bazie młodej kapusty z dodatkiem wyrazistych pieczarek i kremowo-pomidorowego dressingu. Sprawdzi się jako lekki wiosenny posiłek lub zdrowa przystawka.

Składniki:

  • ½ główki młodej kapusty (poza sezonem może być kapusta biała)
    czerwona cebula
    długi ogórek
    10-15 pieczarek
    łyżka oliwy z oliwek
    łyżka masła
    sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie
    200ml jogurtu greckiego
    przyprawa gyros
    łyżeczka pesto pomidorowego

Sałatka z kapustą, pieczarkami i dresingiem jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę oczyścić i drobno poszatkować. Cebule pokroić na cieniutkie krążki. Ogórka umyć i obieraczką do warzyw pokroić na cienkie plasterki. Pieczarki oczyścić i dowolnie pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i masła. Przesmażyć pieczarki. Doprawić solą, czarnym pieprzem i ziołami prowansalskimi. Jogurt wymieszać z pesto oraz przyprawą gyros.
    Na talerzach układać sałatę, na niej plasterki ogórka i krążki cebuli. Na wierzchu ułożyć kawałki pieczarek oraz po łyżce dressingu jogurtowego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy