Pieczona dynia to świetny dodatek do obiadu lub przekąska. Warto upiec jej więcej by wykorzystać później do sałatki - w takiej formie jest pyszna i sycąca, chętnie zabieramy ją do pracy. Składniki na 2 porcje.
10 min
Dla 2 osób
Składniki:
2 duże garści roszponki
100g kaszy jaglanej
4 jajka
ok 300g dyni hokkaido (waga po usunięciu pestek i skórki, tej odmiany nie trzeba obierać)
100g sera feta
4 łyżki czosnkowej oliwy z oliwek, sól, pieprz
Sałatka z kaszą jaglaną, pieczoną dynią, jajkiem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, kroimy w ćwiartki. Dynię kroimy w kostkę, pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut do miękkości.
2.Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy lub układamy warstwami na talerzach.
Komentarze