Sałatka z kaszą jaglaną, pieczoną dynią, jajkiem i serem feta

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób

Pieczona dynia to świetny dodatek do obiadu lub przekąska. Warto upiec jej więcej by wykorzystać później do sałatki - w takiej formie jest pyszna i sycąca, chętnie zabieramy ją do pracy. Składniki na 2 porcje.

  • 10 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 2 duże garści roszponki
    100g kaszy jaglanej
    4 jajka
    ok 300g dyni hokkaido (waga po usunięciu pestek i skórki, tej odmiany nie trzeba obierać)
    100g sera feta
    4 łyżki czosnkowej oliwy z oliwek, sól, pieprz

Sałatka z kaszą jaglaną, pieczoną dynią, jajkiem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, kroimy w ćwiartki. Dynię kroimy w kostkę, pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut do miękkości.
  • 2. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy lub układamy warstwami na talerzach.

Komentarze

Podobne przepisy