Sałatka z kaszy bulgur

0 (0 ocen)

Moja inspiracja kuchnią turecką.

Składniki:

  • ok.3/4 szklanki kaszy bulgur z vermicelli
    ok. 1,5 szklanki wywaru warzywnego
    mała czerwona papryka
    mała zielona papryka
    1 papryczka chili
    2 cebulki dymki
    pół pęczka natki pietruszki
    łyżka świeżej kolendry
    2 -3 łyżki przecieru pomidorowego
    2 łyżki soku z cytryny
    3 łyżki oliwy
    świeżo zmielony pieprz
    sól himalajska
    liście zielonej sałaty

Sałatka z kaszy bulgur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę z vermicelli ugotować wg przepisu na opakowaniu w wywarze warzywnym.
    Zieloną i czerwoną paprykę pokroić w kostkę, dodać do ugotowanej kaszy.
    Papryczkę chili przekroić i usunąć gniazdo nasienne, drobno posiekać. Dymkę pokroić w krążki. Dodać do sałatki.
    Dodać przecier, oliwę, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Natkę pietruszki i kolendrę grubo pokroić, dodać. Wszystko dokładnie wymieszać. Podawać na liściu sałaty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy