Sałatka z kiszonego buraka, jabłka i cebuli

0 (0 ocen)

  • 5 min
  • Dla 2 osób

Kiszonki to taki superfoods, ale nie zawsze wiadomo co z nimi robić. Kwas z kiszenia powszechnie się używa do picia lub przygotowywania barszczu, potem zostają buraczki. Z racji wpojonej zasady, ze w kuchni nie wolno niczego marnować, postanowiłam nadać "drugie życie" kiszonym buraczkom

  • 5 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • miseczka kiszonych buraków
    1/2 jabłka
    1/4 cebuli

    1 łyżka oleju rzepakowego na zimno tłoczonego
    kilka kropel soku z cytryny

    sól pieprz - do smaku

Sałatka z kiszonego buraka, jabłka i cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieram i kroję na cienkie plasterki, umyte jabłko, pozbawione gniazda nasiennego kroję w cienkie plasterki.
    Do cebuli i jabłka dodaję odsączonego buraka. Całość skrapiam olejem i sokiem z cytryny.

Porady

- kiszone buraki przygotowałam wg przepisu p. Joli : /przepis/kiszone-buraki-na-barszcz

Komentarze

Podobne przepisy