Sałatka z kuskusem, kiełkami rzodkiewki i ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na suchą i czystą patelnię wysypać ziarna. Prażyć je około 5 minut, często mieszać, aby nie przypalić. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Kuskus przełożyć do miseczki, wlać wrzątek na wysokości około 1,5 cm ponad warstwę kaszy. Przykryć talerzykiem i zostawić na 10 minut. Po tym czasie odkryć talerzyk i "podziubać" kaszę widelcem. Ostudzić zupełnie.
2.Pomidory umyć i osuszyć, pokroić w ćwiartki, a każdą ćwiartkę na trzy kawałki. Ogórka obrać i pokroić w duża kostkę. Cebulę drobno posiekać. Kiełki również przesiekać. Dodać do miski. Do miski dodać zimną kaszę, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. W małej miseczce wymieszać majonez, mleko i ocet. Przelać do miski i dokładnie połączyć. Zostawić na około godzinę w lodówce. Smacznego!
Komentarze