Sałatka z kuskusem, kiełkami rzodkiewki i ziarnami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Lekkie i sycące danie, w sam raz na kolację. Zapraszam:)

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 30 g kaszy kuskus (waga suchej kaszy)
    4 małe pomidory śliwkowe
    1 ogórek zielony
    1/2 cebuli
    garść kiełków rzodkiewki
    2 łyżki ziaren słonecznika
    1 łyżka ziaren pestek dyni
    1 łyżeczka majonezy odtłuszczonego
    1 łyżeczka mleka
    1 łyżka octu
    Sól, pieprz do smaku

Sałatka z kuskusem, kiełkami rzodkiewki i ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na suchą i czystą patelnię wysypać ziarna. Prażyć je około 5 minut, często mieszać, aby nie przypalić. Zdjąć z ognia i ostudzić.
    Kuskus przełożyć do miseczki, wlać wrzątek na wysokości około 1,5 cm ponad warstwę kaszy. Przykryć talerzykiem i zostawić na 10 minut. Po tym czasie odkryć talerzyk i "podziubać" kaszę widelcem. Ostudzić zupełnie.
  • 2. Pomidory umyć i osuszyć, pokroić w ćwiartki, a każdą ćwiartkę na trzy kawałki. Ogórka obrać i pokroić w duża kostkę. Cebulę drobno posiekać. Kiełki również przesiekać. Dodać do miski. Do miski dodać zimną kaszę, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. W małej miseczce wymieszać majonez, mleko i ocet. Przelać do miski i dokładnie połączyć. Zostawić na około godzinę w lodówce. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy