Sałatka z marynowanych buraków

0 (0 ocen)

Proste składniki, szybkie wykonanie i pyszny smak.

Składniki:

  • 4 duże buraki
    plaster pomarańczy
    Marynata:
    30 ml soku z cytryny
    30 ml oleju
    3 ząbki czosnku
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru

Sałatka z marynowanych buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki gotujemy ok. 45 minut. Studzimy i obieramy ze skórki, następnie kroimy na cienkie plastry.
  • 2. Mieszamy płynne składniki marynaty, dodajemy przeciśnięty czosnek.
  • 3. Buraki układamy na talerzu, na zakładkę, formując kwiat, na środku układamy plaster pomarańczy.
    Całość dokładnie polewamy marynatą, odstawiamy na ok. 1,5 godziny. Przed podaniem można posypać ulubionymi ziołami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy