Sałatka z młodymi ziemniaczkami i kapustą

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 1 osoby

ciekawe połączenie smaków

  • 40 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 10 małych młodych ziemniaczków
    1/2 czerwonej cebuli
    1/2 żółtej papryki
    1/2 czerwonej papryki
    1/2 główki białej kapusty
    2 łyżki octu winnego z białego wina
    2 łyżki oliwy z oliwek
    sok z 1 cytryny
    sól do smaku
    1 pęczek koperku

Sałatka z młodymi ziemniaczkami i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaczki wyszorować i ugotować w osolonej wodzie.
    Ciepłe pokroić na ćwiartki i skropić oliwą z oliwek.
    Cebulę posiekać i zalać 2 łyżkami octu.
    Posolić i odstawić.
    Kapustę pokroić i posolić.
    Wygnieść ręką i odstawić.
    Papryki oczyścić z nasion i pokroić w paski.
    Kapustę odcisnąć.
    Dodać cukier i wymieszać.
    Połączyć z cebulą, papryką i ziemniaczkami.
    Doprawić do smaku sokiem z cytryny i solą.
    Wymieszać.
    Posypać porwanym koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy