10 małych młodych ziemniaczków
1/2 czerwonej cebuli
1/2 żółtej papryki
1/2 czerwonej papryki
1/2 główki białej kapusty
2 łyżki octu winnego z białego wina
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1 cytryny
sól do smaku
1 pęczek koperku
Sałatka z młodymi ziemniaczkami i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaczki wyszorować i ugotować w osolonej wodzie.
Ciepłe pokroić na ćwiartki i skropić oliwą z oliwek.
Cebulę posiekać i zalać 2 łyżkami octu.
Posolić i odstawić.
Kapustę pokroić i posolić.
Wygnieść ręką i odstawić.
Papryki oczyścić z nasion i pokroić w paski.
Kapustę odcisnąć.
Dodać cukier i wymieszać.
Połączyć z cebulą, papryką i ziemniaczkami.
Doprawić do smaku sokiem z cytryny i solą.
Wymieszać.
Posypać porwanym koperkiem.
Komentarze