Sałatka pyszna i zdrowa. Można jeść ją bez obawa, posiekana pokrzywa bowiem „nie oparzy ”:). Osobiście poza smakiem, najbardziej lubię w niej chrupiące-maślane grzanki! Takie grzanki także bardzo często dodaje do innych sałatek.
Składniki:
Składniki:
• Ok. 5 dużych pieczarek,
• 2 kromki chleba,
• ¼ czerwonej cebuli,
• Ok. 100 g boczku,
• 1 garść mniszka lekarskiego,
• 2 garście Rukoli,
• Mała garść młodej pokrzywy,
• Mała zielona sałata,
• Łyżka masła,
• Świeżo mielony czarny pieprz,
• Świeżo mielona sól morska,
• Olej do smażenia,
Sałatka z mniszkiem i grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki płuczemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Tak przygotowane smażymy do miękkości na oleju. Doprawiamy do smaku i delikatnie studzimy.
2.Boczek kroimy w kostkę i przysmażamy. Gotowy delikatnie studzimy.
3.Z kromek usuwamy skórki. Środek kroimy w kostkę . Z wyciętych kostek wykonujemy grzanki, rumieniąc chleb z dodatkiem masła na patelni.
4.Sałatkę, rukolę, mniszek, oraz pokrzywę płuczemy i osuszamy.
Pokrzywę drobno siekamy. Salatę delikatnie rwiemy. Liście mniszka namaczamy na około 0,5 godz. w lekko osolonej wodzie, po czym odsączamy (straci wówczas goryczkę).
Cebulę kroimy w krążki.
Tak przygotowane składniki: sałatę, rukolę, mniszek, boczek, pieczarki, grzanki, cebulę łączymy delikatnie ze sobą oraz doprawiamy do smaku. Porcjujemy na talerze. Całość oprószamy posiekaną pokrzywą i polewamy tłuszczem wytopionym spod boczku.
Komentarze