Sałatka z mozarellą i rzodkiewką

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pomysł na smaczną i lekką sałatkę z pietruszkowo-ziołowym dressingiem na bazie oleju rzepakowego. Szybka do przygotowania!

  • 15 min

Składniki:

  • garść mixu sałat
    4 plastry mozarelli
    8-10 rzodkiewek
    kilka listków szczawiu
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    3 łyżki oleju rzepakowego
    2 łyżki wody
    sól ziołowa
    pieprz czarny
    papryka słodka mielona

Sałatka z mozarellą i rzodkiewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę płuczemy, osuszamy i układamy na talerzu, a na niej plastry mozarelli. Na każdy plaster kładziemy po 2-3 plasterki rzodkiewki, a pod spód po listku szczawiu. Rzodkiewkę rozkładamy też na sałacie. Oprószamy całość słodką papryką mieloną.
    Przygotowujemy dressing: do miseczki wlewamy olej rzepakowy i wodę, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i zioła prowansalskie. Do smaku przyprawiamy solą ziołową i pieprzem. Dressingiem polewamy sałatkę tuż przed podaniem. Można udekorować świeżymi ziołami (u mnie bazylia).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy