Sałatka z nutką czarnuszki

0 (0 ocen)

smaczna i kolorowa sałatka, czarnuszka dodaje jej super smaku

Składniki:

  • 3 średnie liście sałaty rzymskiej
    kilka gałązek roszponki
    kilka gałązek świeżej natki pietruszki
    kawałek pora ( około 5-6 cm )
    1 ogórek małosolny
    kilka czarnych oliwek
    kilka plasterków czerwonej papryki
    5 plasterków kiełbasy szynkowej
    3-4 kulki mini mozzarelli
    2 szczypty czarnuszki
    sos :
    3 łyżki oleju
    1 łyżka octu winnego
    sól do smaku
    pieprz kolorowy do smaku
    zioła włoskie do smaku
    cukier do smaku

Sałatka z nutką czarnuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na sos umieścić w małym słoiczku, zakręcić zakrętkę i energicznie potrząsając wymieszać je.
    Liście sałaty, roszponki, pietruszki i pora umyć i osuszyć np. w suszarce do sałaty.
    Ogórka małosolnego przekroić wzdłuż na pół a następnie ukośnie w plasterki.
    Pora również pokroić w plasterki pod skosem.
  • 2. Kulki mozzarelli przekroić na ćwiartki.
    Sałatę rzymską, natkę i roszponkę porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzu.
    Następnie rozłożyć pora, plasterki ogórka, paprykę.
    Każdy plasterek kiełbasy złożyć na pół i zwinąć w stożek, ułożyć na talerzu z sałatą.
  • 3. Potem ułożyć mozzarellę i oliwki, posypać czarnuszką.
    Na koniec sałatkę polać przygotowanym sosem.
    Podawać po około pięciu minutach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy