Sałatka z ogórków na kolorowo

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Jest pyszna i słodka.Idealna do wędlin i ziemniaków.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 5 kg ogórków
    1/2 kg cebuli
    1/2 kg marchwii
    5 pełnych lyżek soli
    pęczek liści zielonej pietruszki
    pęczek liści selera
    Zalewa:
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki oleju
    1/2 szklanki octu 10%

Sałatka z ogórków na kolorowo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki i marchew obrać ze skórki,opłukać i pokroić w plasterki.Cebulę obrać z łusek,opłukać i pokroić w piórka.Wszystko razem przełożyć do dużej miski.Dodać sól,razem wymieszać i odstawić na 30 minut.Następnie odcisnąć z soku i przełożyć do dużego czystego garnka.Liście zielonej pietruszki i selera opłukać,osuszyć i pokroić.
  • 2. Do małego garnka wsypać cukier.Dodać olej i ocet.Wszystko razem dokładnie wymieszać i zagotować.Gorącą zalewę wlać do garnka z ogórkami i razem dokładnie wymieszać.Dodać pietruszkę,seler i ponownie wymieszac.Gotową sałatkę przełorzyć do czystych i suchych słoików.
  • 3. Dokładnie zakręcić i pasteryzować 15 minut.Ostudzić.Wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy