Niedawno skosztowaliśmy jej, od razu przypadła nam do gustu. Tutaj ilości przypraw sami dobieramy. Każdy ma swój smak, dlatego jedni wolą bardziej octową, drudzy bardziej słodszą.
12 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
10 kg ogórków gruntowych
500 g marchewki
500 g cebuli
1 pęczek natki pietruszki
125 ml octu
125 ml oleju
cukier
sól, pieprz
Sałatka z ogórków na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki obieramy, kroimy na talarki, oprószamy solą, odstawiamy na noc.
Na drugi dzień odcedzamy, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, startą na dużych oczkach, marchew, posiekaną natkę. Dodajemy ocet, olej i doprawiamy wg własnego uznania, cukrem, pieprzem ew. octem. Składniki dokładnie łączymy, przekładamy do słoików, zakręcamy i pieczemy 35-40 min w 130°C.
Komentarze