Sałatka z pęczaku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię robić wszelkiego rodzaju sałatki. Ta z pęczaku jest pyszna i pożywna.

Składniki:

  • ● 1/2 kg pęczaku
    ● duży zielony ogórek
    ● 6-7 ząbków czosnku
    ● po 2 pęczki natki pietruszki, szczypiorku i koperku
    ● 2 sosy z torebki, np. francuskie
    ● sok z poło wy cytryny
    ● przyprawa uniwersalna
    ● pieprz
    ● olej

Sałatka z pęczaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pęczak gotujemy w osolonej
    wodzie z łyżką oleju.
  • 2. Ogórka obieramy i kroimy
    w drobną kostkę, czosnek
    miażdżymy, a opłukaną zieleninę
    siekamy. Dodajemy
    do kaszy. Mieszamy.
  • 3. Wsypujemy sosy, wlewamy
    trochę oleju i mieszamy.
    Doprawiamy pieprzem i przyprawa uniwersalna-
    przesianą przez drobne
    sito. Odstawiamy w chłodne
    miejsce na ok. 1/2 godziny.

Notka redakcyjna

PPWS_05-2009

Komentarze

Podobne przepisy