Sałatka z pieczoną dynią

0 (0 ocen)

  • 50 min

Jesienna sałatka, która oczaruje kolorami i smakiem.

  • 50 min

Składniki:

  • 500g liści szpinaku
    4 pomidory
    250g sera brie
    50g ziaren słonecznika
    400g dyni
    Kilka łyżek octu balsamicznego
    5łyżek oliwy z oliwek
    Tymianek suszony
    Oregano
    Sól
    Pieprz

Sałatka z pieczoną dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 220stopni. Dynię obieramy ze skóry,kroimy w kostkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.przyprawiamy solą,pieprzem,tymiankiem i oregano. Polewamy oliwą i mieszamy. Pieczemy w piekarniku przez ok. 40 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • 2. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni, pilnując aby się nie przypaliły.
  • 3. Na talerzach układamy umyte i odsaączone liście szpinaku. Na nich kładziemy pokrojone pomidory i ser brie. Na wierzch wysypujemy upieczone kawałki dyni i ziarna słonecznika. Polewamy sałatkę octem balsamicznym i serwujemy. Smacznego:)

Porady

Czas pieczenia dyni zależy od tego jak była dojrzała, czasami bywa, że 40 minut to zbyt długo.

Komentarze

Podobne przepisy