2 duże pieczone buraki
sok z 1/2 cytryny
sól/pieprz/pieprz ziołowy/tymianek/czosnek niedźwiedzi
2 szklanki ugotowanej kaszy pęczak
100g sera z niebieską pleśnią
kilka listków mięty
garść krojonych orzechów włoskich
Sałatka z pieczonych buraków, kaszy pęczak, sera blue, mięty i prażonych orzechów włoskich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upieczone buraki studzimy, obieramy i kroimy jak na frytki. Skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, tymiankiem i czosnkiem niedźwiedzim. Do gotowych buraków dodajemy kaszę pęczak i dokładnie mieszamy. Buraki z kaszą przekładamy do miseczek. Ser kroimy na mniejsze kawałki – rozkładamy do miseczek. Orzechy prażymy na suchej patelni a listki mięty rwiemy w pacach na kawałeczki i posypujemy naszą sałatkę. Pycha!
Komentarze