sałatka z pieczonych buraków, kaszy pęczak, sera blue, mięty i prażonych orzechów włoskich

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna, lekka i zdrowa sałatka

  • 60 min

Składniki:

  • Porcja na obiad dla 2 osób.

    2 duże pieczone buraki
    sok z 1/2 cytryny
    sól/pieprz/pieprz ziołowy/tymianek/czosnek niedźwiedzi
    2 szklanki ugotowanej kaszy pęczak
    100g sera z niebieską pleśnią
    kilka listków mięty
    garść krojonych orzechów włoskich

Sałatka z pieczonych buraków, kaszy pęczak, sera blue, mięty i prażonych orzechów włoskich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upieczone buraki studzimy, obieramy i kroimy jak na frytki. Skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, tymiankiem i czosnkiem niedźwiedzim. Do gotowych buraków dodajemy kaszę pęczak i dokładnie mieszamy. Buraki z kaszą przekładamy do miseczek. Ser kroimy na mniejsze kawałki – rozkładamy do miseczek. Orzechy prażymy na suchej patelni a listki mięty rwiemy w pacach na kawałeczki i posypujemy naszą sałatkę. Pycha!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy