Sałatka z przepiórczymi jajkami

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybka, smaczna sałatka

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 garść rukoli
    1 awokado
    6 szt jajek przepiórczych
    6 szt pomidorków koktajlowych
    garść rzeżuchy
    120 g szynki wieprzowej , surowej w plastrach
    Sos :1 łyżka oliwy
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyżeczka musztardy,
    1 łyżeczka miodu
    sól
    pieprz

Sałatka z przepiórczymi jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z przepiórczymi jajkami 1. Rukolę umyłem, osuszyłem.
    Jajeczka przepiórcze ugotowałem na twardo (3-4 minuty), ostudziłem, obrałem i przekroiłem na połówki.
    Pomidorki koktajlowe umyłem, pokroiłem.
    Szynkę położyłem na zimnej patelni, rozgrzałem ją, krótko smażyłem w obu stron. Awokado obrałem, pokroiłem na kawałki.
    Przygotowałem sos łącząc wszystkie składniki.
    Na półmisku rozłożyłem rukolę, na niej połówki pomidorków, rzeżuchę, jajka, awokado,kawałki podsmażonej szynki .
    Składniki sosu wymieszać razem i polałem sałatkę.

Komentarze

Podobne przepisy