Sałatka z roszponką i bryndzą

0 (0 ocen)

  • 10 min

Świeża, wiosenna sałatka z wyrazistym smakiem bryndzy i orzechowym aromatem roszponki podkreślonym ziołowym winegretem.

  • 10 min

Składniki:

  • (na 1 porcję)
    dwie garści roszponki
    bryndza lub ewentualnie feta
    4 rzodkiewki
    winegret:
    2 łyżki oliwy extra vergin
    łyżka octu winnego białego
    łyżka wody
    łyżka posiekanego koperku
    łyżka posiekanej natki pietruszki
    mielona gorczyca, kurkuma
    sól ziołowa, biały pieprz

Sałatka z roszponką i bryndzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roszponkę myjemy, odsączamy i ugadamy na talerzu. Łyżeczka nabieramy bryndze i nakładamy na roszponkę. Rzodkiewki myjemy i kroimy na ćwiartki (jeśli są duże każdą ćwiartkę przekrawamy jeszcze na pół). Składniki na sos dokładnie mieszamy tworząc emulsję którą polewamy sałatkę. Serwujemy do duszonych i pieczonych mięs i/lub grzanek.

Komentarze

Podobne przepisy