Sałatka z rukoli

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Prosta i ekspresowa sałatka do obiadu. Rukola z oliwkami, kolorową papryką i ogórkiem, polana sosem winegret.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • warzywa:
    3 szklanki rukoli
    garść oliwek ciemnych
    po 1/3 papryki czerwonej, zielonej i żółtej
    jeden nieduży ogórek wężowy
    pół pęczka koperku
    Sos winegret:
    1/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
    1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
    1 łyżka soku z cytryny
    1 czubata łyżeczka cukru
    sól i pieprz do smaku

Sałatka z rukoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Rukolę wrzucamy do miski. Oliwki osączamy z zalewy i dodajemy do rukoli. Paprykę kroimy w paseczki, ogórka w półplasterki i dajemy do miski. Mieszamy. Na koniec posypujemy posiekanym koperkiem.

    Sok z wyciśniętej cytryny łączymy z przyprawami, mieszamy do rozpuszczenia cukru i soli. Następnie wlewamy olej i całość porządnie mieszamy.
  • o 2. Warzywa tuż przed podaniem na stół łączymy z sosem. Surówka gotowa!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy