Sałatka z rukoli i arbuza

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby

Lekka sałatka ze słodką nutą arbuza, słoną fetą i pysznym sosem miętowym

  • 10 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 2-3 garście rukoli
    1 plaster arbuza - około 100 g miąższu
    czarne oliwki - 10 sztuk
    1/4 czerwonej cebuli
    ser feta 100 g

    na sos:
    4 łyżki maślanki
    cukier, sól, pieprz
    suszona mięta- 1/2 łyżeczki
    skórka z limonki - 2 otarcia
    kilka kropli soku z limonki

Sałatka z rukoli i arbuza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do maślanki wsypujemy przyprawy, mięte ocieramy w palcach, dodajemy sok i skórkę z limonki. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki - wyjmujemy przed podaniem sałatki.
  • 2. Rukolę płuczemy, osuszamy.
  • 3. Na osuszoną rukolę układamy pokrojone oliwki, ser feta, kawałki arbuza i plasterki cebuli. Całość polewamy tuż przed podaniem schłodzonym sosem miętowym i mieszamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy