Sałatka z ryżu i tuńczyka

0 (0 ocen)

sałatka z ryżu i ....

Składniki:

  • · ryż 10-15 dag
    · szynka z indyka 5-10 dag
    · tuńczyk w sosie własnym 1 puszka
    · rzodkiewka 3-4 szt
    · ząbek czosnku 1 szt
    · oliwa z oliwek 2-3 łyżki
    · ziarna sezamu 2-3 łyżki
    · sól
    · pieprz biały
    · sok z cytryny

Sałatka z ryżu i tuńczyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek obrać, zmiażdżyć. Oliwę połączyć z sokiem z cytryny. Dodać czosnek. Posolić do smaku, przyprawić pieprzem, sos odstawić do lodówki. Na suchej, gorącej patelni zrumienić ziarno sezamowe, odstawić z ognia, wystudzić. Ryż ugotować na sypko, wystudzić, tuńczyka odsączyć z zalewy, rozdrobnić. Szynkę pokroić w drobną kostkę . Rzodkiewki zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Wymieszać przygotowane składniki. . Wlać sos. Przed podaniem posypać ziarnem sezamowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy