Sałatka z serem pleśniowym, gruszką i sałatą rzymską

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ciekawe połączenie wielu smaków.

  • 40 min

Składniki:

  • 200 g surowego boczku podwójnie wędzonego
    2 gruszki
    200 g sera pleśniowego z niebieską i biała pleśnią
    2 łyżki masła
    4 łyżki płynnego miodu
    2 łyżki igieł świeżego rozmarynu
    sól
    pieprz
    3 łyżki białego wina
    200 g sałaty rzymskiej
    2 łyżki oliwy
    sok z połowy cytryny

Sałatka z serem pleśniowym, gruszką i sałatą rzymską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z serem pleśniowym , gruszką i sałatą rzymską 1. Rozgrzałem piekarnik do temperatury 180 stopni C.. Plasterki boczku rozłożyłem na blasze i wstawiłem do piekarnika na ok.10 minut. Wyjąłem, odłożyłem na ręcznik kuchenny, aby ostygły i stwardniały. Gruszki po umyciu przeciąłem na 4 części, usunąłem gniazda nasienne i przeciąłem jeszcze na połówki. Roztopiłem masło na patelni i włożyłem gruszki. Skropiłem miodem, dodałem rozmaryn, smażyłem kilka minut, aż sos zgęstniał i stał się kleisty. Wlałem wino i podgrzewałem dalej przez 2 minuty, co pewien czas mieszałem, zdjąłem z ognia i odstawiłem. Liście sałaty wrzuciłem na półmisek i wymieszałem z oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiłem solą i pieprzem. Ser rozdrobniłem, dodałem do sałaty rozłożyłem kawałki gruszek i lekko pokruszony boczek. Polałem sosem miodowo-rozmarynowym.

Komentarze

Podobne przepisy