Sałatka z soczewicy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 8 osób

Smaczna, lekka, a zarazem pożywna sałatka z soczewicy z dodatkiem papryki i suszonych pomidorów. Świetnie nadaje się na drugie śniadanie lub na kolację.

  • 45 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 1) 250 g zielonej soczewicy
    2) 1 czerwona cebula
    3) ok. 160 g suszonych pomidorów odsączonych z oleju
    4) 1 czerwona papryka
    5) 5 łyżek czarnych oliwek
    6) natka pietruszki
    7) sól, pieprz czarny
    8) 4 łyżki oleju
    9) 4 łyżki octu balsamicznego
    10) łyżka syropu klonowego

Sałatka z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.
  • 2. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w piórka, suszone pomidory w paski, oliwki w plasterki, a cebulę w piórka.
  • 3. Przygotowujemy sos: mieszamy olej, syrop klonowy, ocet balsamiczny, szczyptę czarnego pieprzu i soli.
  • 4. Ugotowaną soczewicę łączymy z papryką, cebulą, oliwkami, suszonymi pomidorami i cebulą i delikatnie mieszamy. Na koniec polewamy przygotowanym wcześniej sosem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy