Sałatka z soczewicy z wędzonym twarogiem

0 (0 ocen)

Smaczna i pożywna sałatka przygotowana na bazie delikatnej, czerwonej soczewicy. Ciekawym dodatkiem jest twaróg wędzony, który dodaje charakterystycznego aromatu i smaku. Można go zastąpić zwykłym twarogiem i też będzie smacznie.

Składniki:

  • 1/2 szklanki soczewicy czerwonej
    100 g twarogu wędzonego
    1 pomidor
    1 cebula dymka
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka octu jabłkowego
    sól
    pieprz czarny
    papryka chilli mielona
    świeży szczypiorek

Sałatka z soczewicy z wędzonym twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Surowe ziarna soczewicy wrzucić na osolony wrzątek. Gotować parę minut, kontrolując stopień miękkości. Należy uważać, bo łatwo ją rozgotować. Po odcedzeniu przelać zimną wodą.
    Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić. Dodać do soczewicy razem z posiekaną dymką i rozdrobnionym twarogiem. Przyprawić i polać octem z olejem. Wymieszać, a na wierzch posypać posiekany świeży szczypiorek. Smacznego :)

Komentarze

Podobne przepisy