Sałatka energetyczna. Pomidory,sałata z grządki, świeże zioła, świeże jajka, zdrowa oliwa, pyszny gęsty sos na bazie białego sera. Do tego oliwki i wędlina. Lekko i zdrowo.
Dla 4 osób
Składniki:
-jajka : 6 sztuk
-sałata masłowa : główka
-oliwki zielone nadziewane pastą paprykową : 15 sztuk
-pomidory sezonowe krajowe : 3-4 sztuki
-schab w ziołach lub salami : 4 plastry
-oliwa z oliwek : 1 łyżka
-pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki
Sałatka z sosem twarogowo-ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ugotować na półtwardo ( od chwili wrzenia wody 4 minuty), obrać, pokroić w ćwiartki. Plastry schabu lub salami pokroić na pół, zwinąć w ruloniki.
2.Sałatę umyć, porwać na mniejsze części. Oliwki pokroić na pół. Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki, polać oliwą, posypać pieprzem.
3.Składniki sosu zmiksować w blenderze.
4.Na talerzu ułożyć liście sałaty, polać sosem. Na wierzchu rozłożyć w podobnych odstępach jajka, pomidory, oliwki, ruloniki wędliny. Udekorować listkami świeżych ziół. Podawać z pieczywem lub domowymi grzankami.
Komentarze