Sałatka z truskawkami i fetą

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sałatka ta zawdzięcza swój słodko-słony smak truskawkom i fecie. Konsystencja poszczególnych składników stanowi idealnie uzupełniającą się kremowo-chrupiącą kompozycję.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ser feta: 100 gramów
    - truskawki: 12 sztuk
    - dojrzałe awokado: 1 sztuka
    - sałata rukola: 100 gramów
    - młody szpinak: 100 gramów
    - limonka do skropienia: 1 łyżka
    - Obrane i uprażone ziarna słonecznika: 1 łyżka

    - musztarda francuska: 2 łyżeczki
    - oliwa z oliwek extra vergine: 3 łyżki
    - miód: 1 łyżka
    - ocet balsamiczny: 1 łyżka
    - pieprz świeżo mielony: 1 szczypta

Sałatka z truskawkami i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytą rukolę i szpinak włóż do miski. Dodaj pokrojone w podłużne paski, obrane awokado i całość skrop limonką.
  • 2. Przygotuj truskawki - umyj je, obierz z szypułek i przekrój wszystkie na połowy. Dodaj do sałaty.
  • 3. Fetę pokrój w plastry i ułóż na sałacie. Wszystkie składniki posyp uprażonymi ziarnami słonecznika.
  • 4. Przygotuj dressing. Do małego słoiczka dodaj oliwę, ocet balsamiczny, miód, musztardę i pieprz. Zakręć słoiczek i wymieszaj dokładnie składniki wstrząsając nim. Sałatkę polej dressingiem tuż przed podaniem. Gotowe :)

Komentarze

Podobne przepisy