Sałatka z truskawkami i mozzarellą

0 (0 ocen)

Lekka, wiosenka sałatka. Szczególnie do gustu przypadnie smakoszom truskawek, którzy cenią te owoce nie tyko w słodkich zestawieniach.

Składniki:

  • mieszanka sałat (z endywią i roszponką) (150g)
    kulka mozzarelli (125g)
    30 dag truskawek
    50g pestek dyni

    sos: 4 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka musztardy
    1 łyżka miodu płynnego
    zioła prowansalskie

Sałatka z truskawkami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę umyć, osuszyć. Ser osączyć z zalewy, pokroić w plasterki, truskawki umyć, pozbawić szypułek i przekroić na pół. Pestki uprażyć na suchej patelni.
  • 2. Na talerzach lub półmiskach rozłożyć sałatę, połówki truskawek i plasterki sera. Posypać prażonymi pestkami.
  • 3.
    Wszystkie składniki na sos połączyć, wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę. Wymieszać i spożywać bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy