Sałatka z tuńczyka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Sałatkę z tuńczyka robię często, bo jemy ją nie tylko na kolację, ale głównie zabieramy w szczelnym pojemniczku na śniadanie do pracy. Mimo zawartości tuńczyka nie jest zbyt kosztowna, ponieważ zawiera również ryż i dodatki, które sprawiają, że jest jej dużo.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    1 puszka kukurydzy
    1 torebka ryżu (100 g)
    1 czerwona papryka
    1 cebula
    1 mały słoik ogórków konserwowych
    przyprawy: sól, pieprz, mieszanka ziołowa (można użyć gotowej lub doprawić ulubionymi ziołami, w skład mojej wchodzi mięta, oregano, bazylia, melisa, tymianek)
    3-4 łyżki majonezu
    2-3 łyżeczki musztardy

Sałatka z tuńczyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka 1. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie (według instrukcji na opakowaniu) i zostawić do ostudzenia. Ogórki, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Wsypać wszystko do dużej miski, dodać tuńczyka wraz z sosem, odsączoną kukurydzę, ostudzony ryż, majonez i musztardę. Przyprawić i dobrze wymieszać. Przełożyć do naczynia z pokrywką (w miarę szczelnie zamkniętego) i przechowywać w lodówce. Sałatka może być jedzona przez kilka dni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy