Sałatka z tuńczyka i awokado

0 (0 ocen)

  • 20 min

Smaczna, zdrowa i szybka w przygotowaniu sałatka, którą często przygotowuję zmieniając czasami dodatki

  • 20 min

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym marki
    1 awokado
    3 łyżki kukurydzy konserwowej
    2 ogórki konserwowe
    1 limonka
    Świeża kolendra - ilość według uznania
    1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego
    1 łyżka majonezu
    Świeżo mielony pieprz

Sałatka z tuńczyka i awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z tuńczyka i awokado 1. Awokado dokładnie myjemy, po przekrojeniu na pół wydrążamy miąższ ( łupinki zostawiamy, posłużą jako miseczki) , który kroimy w kosteczkę i skraplamy sokiem z limonki. Tuńczyka odsączamy z zalewy i dodajemy do awokado, dodajemy jeszcze kukurydze, ogórki pokrojone w kostkę, posiekaną kolendrę, całość mieszamy delikatnie i łączymy z jogurtem wymieszanym z majonezem, posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Sałatkę nakładamy do ,,miseczek” awokado lub do salaterki.

Porady

Można robić różne kombinacje składników. Bardzo dobrze sprawdzają się jajka albo starty ser żółty którym posypuje sałatkę

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy