Lubię gotować, a szczególną satysfakcję sprawia mi przyrządzanie różnego rodzaju sałatek. Ten przepis wymyśliłem samodzielnie. Stanowi ciekawe połączenie smaków.
20 min
Składniki:
1 opakowanie miksu sałat z rukolą (180g),
1 duży grejpfrut różowy,
1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
Sos:
2 łyżki łagodnej musztardy,
3 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżki soku z cytryny,
Duża garść orzechów laskowych,
Sól, pieprz i cukier,
Sałatka z tuńczyka i grejpfruta z orzechowym winegretem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować sos winegret:
Posiekać orzechy (zależnie od preferencji, ja wolę dość grubo), wsypać do miseczki. Dodać oliwę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
2.Grejpfruta obrać ze skórki, następnie podzielić na cząstki i wyfiletować (obrać cząstki ze skórek), pokroić na mniejsze kawałki. Na talerzu rozłożyć sałatę, następnie wyłożyć tuńczyka i kawałki grejpfruta. Na wierzch polać przyrządzonym wcześniej sosem. Ozdobić natką pietruszki i całymi orzechami.
Komentarze