Sałatka z tuńczyka i grejpfruta z orzechowym winegretem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Lubię gotować, a szczególną satysfakcję sprawia mi przyrządzanie różnego rodzaju sałatek. Ten przepis wymyśliłem samodzielnie. Stanowi ciekawe połączenie smaków.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 opakowanie miksu sałat z rukolą (180g),
    1 duży grejpfrut różowy,
    1 puszka tuńczyka w sosie własnym,

    Sos:

    2 łyżki łagodnej musztardy,
    3 łyżki oliwy z oliwek,
    2 łyżki soku z cytryny,
    Duża garść orzechów laskowych,
    Sól, pieprz i cukier,

    Do dekoracji (wedle uznania):

    Kilka całych orzechów,
    Natka pietruszki.

Sałatka z tuńczyka i grejpfruta z orzechowym winegretem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować sos winegret:

    Posiekać orzechy (zależnie od preferencji, ja wolę dość grubo), wsypać do miseczki. Dodać oliwę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  • 2. Grejpfruta obrać ze skórki, następnie podzielić na cząstki i wyfiletować (obrać cząstki ze skórek), pokroić na mniejsze kawałki. Na talerzu rozłożyć sałatę, następnie wyłożyć tuńczyka i kawałki grejpfruta. Na wierzch polać przyrządzonym wcześniej sosem. Ozdobić natką pietruszki i całymi orzechami.


    Podane składniki wystarczą na dwie spore porcje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy