1 puszka tuńczyka w dużych kawałkach ( obojętnie czy w oleju czy w sosie )
biała część z pora
3 jajka ugotowane na twardo
1 średni świeży ogórek
5-6 rzodkiewek
1/4 czerwonej papryki
1/2 czerwonej cebuli + łyżka posiekanego szczypioru
2 łyżki majonezu + 3 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
Sałatka z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Por pociąć na cieniutkie półkrążki, lekko posolić, wygnieść aby zmiękł, na chwilę odstawić.
Obrany ogórek pokroić w kostkę, jajka i paprykę również, rzodkiewkę w talarki, czerwoną cebulę w drobne piórka.
Wszystko delikatnie połączyć ze sobą, doprawić do smaku i wyłożyć na talerz.
Po środku wyłożyć tuńczyka zrobić wgłębienie i wlać sos majonezowy.
Komentarze