Sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 5 osób

Jeśli szukacie pomysłu na prostą i szybką sałatkę, która smakuje rewelacyjnie to doskonale trafiliście. Moja propozycja sprawdzi się przy każdej okazji, a wiosną i latem może doskonale zastąpić obiad, czy też kolację. Sałatka jest lekka i jednocześnie pożywna, a dodatek musztardy idealnie współgra z resztą składników.

  • 15 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka
    2 jajka
    1/2 puszki kukurydzy
    1/2 puszki ciecierzycy
    1/2 papryki konserwowej
    1/2 pęczka szczypiorku
    Dodatkowo:
    4 łyżki majonezu (płaskie; lub według gustu)
    1 łyżeczka musztardy
    sól, pieprz

Sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo, a następnie wraz z papryką pokroić w kostkę.
    Szczypiorek drobno posiekać, natomiast tuńczyka, kukurydzę oraz ciecierzycę należy odcedzić z zalewy.
    Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać z musztardą oraz majonezem.
    Całość doprawić do smaku.
    Gotowa sałatka idealnie smakuje bezpośrednio po przygotowaniu, jak zarówno uprzednio schłodzona w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy