Lekka, zdrowa sałatka pełna warzyw i bogatego w białko tuńczyka, która świetnie sprawdzi się jako obiad w wersji fit. Wyrazisty tuńczyk świetnie współgra z lekko ostrą rukolą i delikatnym jajkiem.
15 min
Składniki:
(na duże 2 porcje)
opakowanie rukoli
puszka (200g) tuńczyka w sosie własnym
2 jajka
1 szalotka
rzeżucha lub koperek
½ strąka czerwonej papryki
oliwa z oliwek
sól, czarny pieprz
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem octu lub soli. Obieramy kroimy na ćwiartki.
Rukolę i paprykę myjemy. Rukole układamy na talerzach. Na rukoli układamy posiekaną w kawałki paprykę oraz kawałki tuńczyka. Cebule szalotkę kroimy w plasterki, krążki układamy na sałatce. Na wierzchu układamy ćwiartki jajka. Całość skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek i doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Komentarze