Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Lekka, zdrowa sałatka pełna warzyw i bogatego w białko tuńczyka, która świetnie sprawdzi się jako obiad w wersji fit. Wyrazisty tuńczyk świetnie współgra z lekko ostrą rukolą i delikatnym jajkiem.

  • 15 min

Składniki:

  • (na duże 2 porcje)
    opakowanie rukoli
    puszka (200g) tuńczyka w sosie własnym
    2 jajka
    1 szalotka
    rzeżucha lub koperek
    ½ strąka czerwonej papryki
    oliwa z oliwek
    sól, czarny pieprz

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem octu lub soli. Obieramy kroimy na ćwiartki.
    Rukolę i paprykę myjemy. Rukole układamy na talerzach. Na rukoli układamy posiekaną w kawałki paprykę oraz kawałki tuńczyka. Cebule szalotkę kroimy w plasterki, krążki układamy na sałatce. Na wierzchu układamy ćwiartki jajka. Całość skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek i doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy