Sałatka z wątróbka i brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 1 osoby

idealne połączenie

  • 50 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 400 gram wątróbki drobiowej
    2 szklanki mleka
    4 brzoskwinie z puszki
    1 czerwona cebula
    250 gram roszponki
    sok z 1 cytryny
    100 gram masła
    majeranek do smaku
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    2 kromki bułki
    oliwa
    1/2 szklanki mąki pszennej

Sałatka z wątróbka i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę opłukać, oczyścić i zalać mlekiem.
    Odstawić na 30 minut.
    Kromki skropić oliwą i zrumienić na patelni grillowej.
    Wystudzić i pokruszyć.
    Na tej samej patelni zgrillować cząstki brzoskwiń.
    Roszponkę umyć i osuszyć.
    Cebulę obrać i posiekać.
    Wątróbkę osuszyć i obsypać majerankiem.
    Obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym maśle.
    Przed końcem smażenia posypać solą i pieprzem.
    Wymieszać.
    Przełożyć na ręcznik papierowy i ostudzić.
    Wątróbkę wyłożyć na roszponkę.
    Dodać brzoskwinie.
    Posypać cebulą i okruchami bułki.
    Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy