Sałatka z zielonym ogórkiem, fetą i quinoa

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wystarczy kilka produktów, a taka pyszna.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 filiżanka kaszy quinoa
    1 zielony ogórek
    1 czerwona cebula
    1 ser feta
    5-6 listków świeżej bazylii
    5-6 łyżek oliwy z oliwek
    1 łyżeczka soku z cytryny
    2 łyżki octu jabłkowego
    sól
    pieprz
    1 łyżka przyprawy włoskiej lub mieszanka ziół : oregano, majeranek, tymianek, bazylia, rozmaryn (szczypta każdego z ziół)

Sałatka z zielonym ogórkiem, fetą i quinoa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę quinoa ugotować (1 filiżanka kaszy i 2 filiżanki wody).
    Pokroić cebulę, ogórek i ser feta.
    Dodać pokrojone listki bazylii.
    Osobno zrobić dressing: połączyć oliwę z oliwek z sokiem z cytryny, octem, solą, pieprzem i ziołami.
    Połączyć wszystkie składniki.
    Na koniec dodać ostudzoną kaszę.
    Kasza nie może być gorąca, ponieważ ser feta może się roztopić oraz liście świeże bazylii mogą stracić kolor zieleni i będą brązowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy