Sałatka ze śliwką, wątróbką i prażonymi orzechami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 35 min

Jest szybka i łatwa do przygotowania. Doskonałe połączenie smaków, które sprawdzi się na każdej imprezie.

  • 35 min

Składniki:

  • 1 garść mieszanki sałat,
    100 g orzeszków ziemnych niesolonych,
    6 śliwek,
    20 dag wątróbki z kurczaka,
    3 łyżki masła,
    3 łyżki oliwy z oliwek,
    1/2 łyżki soku z cytryny,
    1/2 łyżeczki cukru,
    sól,
    pieprz.

Sałatka ze śliwką, wątróbką i prażonymi orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę oczyszczamy z błonek. Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy wątróbkę i smażymy około 15 minut na małym ogniu. Oprószamy solą i pieprzem. Przestudzoną wątróbkę kroimy w plasterki. Orzeszki ziemne prażymy na suchej patelni. Ze śliwek usuwamy pestki. Owoce kroimy na mniejsze kawałki. Sałaty płuczemy i rozdrabniamy.
  • 2. Do sałaty dodajemy wątróbkę, śliwki oraz orzeszki. Delikatnie łączymy wszystkie składniki. Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Przygotowanym dressingiem polewamy sałatkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy