Sałatka ze smażonych bakłażanów

0 (0 ocen)

  • 50 min

Smaczna sałatka a najlepiej smakuje podgrzana na drugi dzień.

  • 50 min

Składniki:

  • 2 średnie bakłażany
    4 pomidory
    1 cebula
    1 łyżka octu
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka natki pietruszki
    sól
    olej do smażenia

Sałatka ze smażonych bakłażanów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany należy przygotować dzień wcześniej. Umyć, odciąć końce, obrać wzdłuż ze skórki
    pozostawiając co 3 cm nienaruszone pasma skórki. Pokroić w plasterki, posolić.Pozostawić na noc.
    Bakłażany obsuszyć na ręczniku jednorazowym z obu stron, usmażyć na tłuszczu z obu stron, obsuszyć
    z nadmiaru tłuszczu.Cebulę posiekać, podsmażyć, obsuszyć z nadmiaru tłuszczu. Pomidory pokroić, lekko podsmażyć,
    odłożyć na talerz.Ocet wlać do patelni , doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia. Bakłażany, pomidory, cebulę włożyć
    na płaski talerz. Czosnek posiekać, posypać sałatkę. dodać sól i zalać sosem.
    Sałatkę posypać posiekaną natką pietruszki.

Porady

Smażone bakłażany można wymieszać z jogurtem naturalnym wymieszanym z rozgniecionym czosnkiem i solą.

Komentarze

Podobne przepisy