Sałatka ze smażonych bakłażanów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażany należy przygotować dzień wcześniej. Umyć, odciąć końce, obrać wzdłuż ze skórki
pozostawiając co 3 cm nienaruszone pasma skórki. Pokroić w plasterki, posolić.Pozostawić na noc.
Bakłażany obsuszyć na ręczniku jednorazowym z obu stron, usmażyć na tłuszczu z obu stron, obsuszyć
z nadmiaru tłuszczu.Cebulę posiekać, podsmażyć, obsuszyć z nadmiaru tłuszczu. Pomidory pokroić, lekko podsmażyć,
odłożyć na talerz.Ocet wlać do patelni , doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia. Bakłażany, pomidory, cebulę włożyć
na płaski talerz. Czosnek posiekać, posypać sałatkę. dodać sól i zalać sosem.
Sałatkę posypać posiekaną natką pietruszki.
Porady
Smażone bakłażany można wymieszać z jogurtem naturalnym wymieszanym z rozgniecionym czosnkiem i solą.
Komentarze