Zielona surówka

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Surówka przygotowana z zielonych warzyw : kapusty pekińskiej, ogórka, cebuli z dodatkiem jabłka. Polecam do drugiego dania.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 małej średniej kapusty pekińskiej
    pół dużej średniej cebuli
    1/3 dużego zielonego ogórka
    1/2 dużego jabłka
    1 łyżka oleju
    2 łyżki octu winnego 6%
    sól do smaku
    pieprz do smaku

Zielona surówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście kapusty pekińskiej myjemy i odsączamy z nadmiaru wody. Cebulę obieramy i kroimy na pół, a później na półplasterki. Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w półplasterki.
    Liście kapusty dokładnie osuszamy i kroimy na bardzo drobno. Wszystkie pokrojone warzywa przekładamy do miski i ścieramy na tarce umyte jabłko do warzyw w misce. Doprawiamy do smaku i mieszamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy