Sałatka ziemniaczana

0 (0 ocen)

Pyszny dodatek do obiadu (zamiast tradycyjnych ziemniaków), do potraw z grilla, bądź jako samodzielny posiłek.

Składniki:

  • Składniki (4 porcje):
    500g ziemniaków
    300g cienkiej kiełbasy
    3-4 gałązki natki pietruszki
    1 pęczek szczypiorku
    1 płaska łyżka musztardy dijon
    1 łyżka octu winnego
    100ml oleju słonecznikowego
    Sól, pieprz

Sałatka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach, jeszcze ciepłe obrać ze skórki i pokroić w plastry.
  • 2. Kiełbaski usmażyć na grillowej patelni. Następnie pokroić w talarki i wymieszać w misce z ziemniakami. Całość posypać posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.
  • 3. W mniejszej misce przygotować sos – musztardę połączyć z octem, dodać sól i pieprz. Mieszać tak długo, by sól się rozpuściła. Cały czas mieszając dodawać olej małym strumieniem. Sosem polać sałatkę i dokładnie wymieszać.

Porady

Wszystkie składniki sałatki muszą się dobrze połączyć, dlatego lepiej przygotować ją wcześniej i pozostawić w lodówce na około 3 godziny, sos nada ziemniakom wyjątkowego smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy