Sałatka ziemniaczana

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 3 osób

Prosta, zdrowa, sycąca. Idealna dla tych kto nie je mięsa.

  • 40 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 5 szt. ziemniaków
    1 szt. papryka czerwona
    3 szt. ogórki kiszone
    4 łyżki kukurydzy z puszki
    garść orzechów włoskich
    łyżka sezamu
    szpinak świeży
    natka pietruszki, koperek
    2 łyżki oliwy
    1 łyżeczka soku z cytryny
    sól, pieprz kolorowy świeżo mielony

Sałatka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, ostudzić i pokroić w ćwiartki. Orzechy uprażyć na gorącej, suchej patelni. Paprykę umyć, wyjąć nasiona, pokroić w paseczki, a ogórki kiszone w talarki. Zieleninę umyć, osuszyć, posiekać.
  • 2. 2. Do miski dać przygotowane ziemniaki, paprykę czerwoną, ogórki kiszone, kukurydzę i zieleninę, delikatnie wymieszać. Na talerz wyłożyć szpinak, wymieszane warzywa. Posypać orzechami i sezamem.
  • 3. 3. W miseczce wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy