Prosta, szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna sałatka ziemniaczana z łososiem na liściach szpinaku.
15 min
Składniki:
30 dag gotowanych ziemniaków
15 dag młodych listków szpinaku
1/2 dużego awokado
10 dag wędzonego łososia
1/2 chili
sok z 1/2 limonki
sól czarna cypryjskąa
pieprz
olej rzepakowy
ocet winny
Sałatka ziemniaczana z łososiem na liściach szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Liście szpinaku dokładnie płuczemy, osuszamy. Układamy koliście na dosyć dużym półmisku. Skrapiamy olejem i octem winnym. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
2.Awokado obieramy, wraz z ziemniakami kroimy w niedużą kostkę. Awokado skrapiamy sokiem z limonki. Chili pozbawiamy nasionek, bardzo drobno siekamy. Mieszamy ziemniaki z awokado, dodajemy 2-3 łyżki oleju, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili. Do sałatki ziemniaczanej możemy również dodać do smaku około 1/2 drobno posiekanej cebuli.
3.Sałatkę nakładamy na liście szpinaku. Plastry łososia zwijamy w ruloniki i układamy na sałatce.
Podajemy do jedzenia od razu po przygotowaniu.
Komentarze