Sałatka ziemniaczana z opiekanym patisonem

0 (0 ocen)

Sałatka jest niezwylke prosta w wykonaniu i naprawdę świetnie smakuje. W "sezonie patisonowym" warto spróbować i takiej formy przygotowania tego warzywa.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków (11 małych sztuk)
    1 duży patison (400g)
    2 ząbki czosnku
    po 1/2 pęczka koperku i natki pietruszki
    2 łyżki majonezu
    1/2 łyżeczki kminku mielonego
    szczypta pieprzu cayenne
    sól do smaku

Sałatka ziemniaczana z opiekanym patisonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka ziemniaczana z opiekanym patisonem 1. Patisona pokroić wzdłuż na 4 części, następnie na dość cienkie plastry. Podpiec na rumiano na suchej patelni z obu stron. Wystudzić.
  • Sałatka ziemniaczana z opiekanym patisonem 2. Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości (15 - 20 min) w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Następnie pokroić w małą kostkę i dodać do patisona. Dołożyć posiekaną zieleninę i czosnek, kminek oraz pieprz cayenne.
  • Sałatka ziemniaczana z opiekanym patisonem 3. Dodać majonez - wymieszać. Sałatkę doprawić do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy