Sałatka jest niezwylke prosta w wykonaniu i naprawdę świetnie smakuje. W "sezonie patisonowym" warto spróbować i takiej formy przygotowania tego warzywa.
Składniki:
500 g ziemniaków (11 małych sztuk)
1 duży patison (400g)
2 ząbki czosnku
po 1/2 pęczka koperku i natki pietruszki
2 łyżki majonezu
1/2 łyżeczki kminku mielonego
szczypta pieprzu cayenne
sól do smaku
Sałatka ziemniaczana z opiekanym patisonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Patisona pokroić wzdłuż na 4 części, następnie na dość cienkie plastry. Podpiec na rumiano na suchej patelni z obu stron. Wystudzić.
2.Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości (15 - 20 min) w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Następnie pokroić w małą kostkę i dodać do patisona. Dołożyć posiekaną zieleninę i czosnek, kminek oraz pieprz cayenne.
3.Dodać majonez - wymieszać. Sałatkę doprawić do smaku.
Komentarze