Wersja sałatki ziemniaczanej o bardzo wyrazistym smaku. Połączenie korniszonów, kaparów, sosu na bazie musztardy daje właśnie taki efekt.
50 min
Składniki:
1 kg niedużych ziemniaków
sól
Sos : 1 ząbek czosnku
3 łyżki bulionu warzywnego
sok z połowy cytryny
2 łyżki musztardy
1 łyżka miodu
100 ml oliwy extra vergine
3 łyżki kaparów
5 korniszonów z chili
1 średnia cebula
pęczek koperku
pęczek natki pietruszki
Sałatka ziemniaczano-kaparowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotowałem w mundurkach, wystudziłem. Przygotowałem sos : czosnek przecisnąłem przez praskę, połączyłem z sokiem z cytryny, bulionem warzywnym, musztardą i miodem. Mieszałem z powoli wlewaną oliwą. Gdy sos zgęstniał dodałem opłukane i osączone kapary, korniszony pokrojone w kostkę, szalotki w plasterki, a cebulę w drobną kosteczkę. Dorzuciłem posiekany koperek i natkę. Jeszcze ciepłe ziemniaki obrałem, pokroiłem w cząstki, wrzuciłem do sosu. Wstawiłem do lodówki, aby smaki się ładnie połączyły.
Komentarze