Sałatka ziemniaczano-kaparowa

0 (0 ocen)

  • 50 min

Wersja sałatki ziemniaczanej o bardzo wyrazistym smaku. Połączenie korniszonów, kaparów, sosu na bazie musztardy daje właśnie taki efekt.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 kg niedużych ziemniaków
    sól
    Sos : 1 ząbek czosnku
    3 łyżki bulionu warzywnego
    sok z połowy cytryny
    2 łyżki musztardy
    1 łyżka miodu
    100 ml oliwy extra vergine
    3 łyżki kaparów
    5 korniszonów z chili
    1 średnia cebula
    pęczek koperku
    pęczek natki pietruszki

Sałatka ziemniaczano-kaparowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotowałem w mundurkach, wystudziłem. Przygotowałem sos : czosnek przecisnąłem przez praskę, połączyłem z sokiem z cytryny, bulionem warzywnym, musztardą i miodem. Mieszałem z powoli wlewaną oliwą. Gdy sos zgęstniał dodałem opłukane i osączone kapary, korniszony pokrojone w kostkę, szalotki w plasterki, a cebulę w drobną kosteczkę. Dorzuciłem posiekany koperek i natkę. Jeszcze ciepłe ziemniaki obrałem, pokroiłem w cząstki, wrzuciłem do sosu. Wstawiłem do lodówki, aby smaki się ładnie połączyły.

Komentarze

Podobne przepisy