Sałaty z szynką parmezańską i orzechami włoskimi

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób

Czas na sałatki, bez sałatki nie ma przyjęcia. Zdrowo i pysznie.

  • 20 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • liści mieszanki sałat
    garść rukoli
    150 g szynki parmezańskiej
    parę żółtych i czerwonych pomidorków
    150 g orzechów włoskich
    łyżeczka przyprawy do sałatek
    ocet balsamiczny
    łyżeczka miodu
    3 łyżki oliwy
    pieprz kolorowy świeżo mielony

Sałaty z szynką parmezańską i orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Liście sałat i rukolę opłukać, dokładnie osuszyć i porwać na kawałki. Plasterki szynki parmezańskiej pokroić w paseczki. Pomidorki umyć, przekroić na połówki.
    Na talerzu ułożyć sałatę, rukolę, pomidorki i paseczki szynki (poskręcać w ruloniki).
  • 2. 2. W miseczce wymieszać oliwę z miodem, octem balsamicznym, przyprawą do sałatek i pieprzem kolorowym świeżo mielonym. Na 10-15 min. przed podaniem polać sałatkę sosem i posypać orzechami włoskimi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy