Samosy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kuchnia indyjska kryje w sobie wiele tajemnic. tajemnic, które objawiają się jako pyszne i proste dania. Przybliżam jedno z nich - samosy, czyli indyjskie pierogi.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto :3 łyżki masła lub oleju , 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki razowej, pół łyżeczki soli , woda , olej Nadzienie :3 średniej wielkości ziemniaki, 1 mały kalafior , 2 marchewki, puszka groszku zielonego, 1 ząbek czosnku, posiekany zielony koperek, łyżeczka papryki słodkiej i kurkumy, pieprz ziołowy, inne dowolne przyprawy wg uznania

Samosy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z masłem i dwoma łyżkami oleju. Dodać tyle wody, by wyrobić gładkie ciasto. Ziemniaki , kalafior i marchewkę gotujemy. Po ugotowaniu dusimy marchewkę i kalafiora a marchewkę kroimy w kostkę. Dodajemy groszek, koperek i przyprawy. Ciasto na samosy rozwałkowujemy na cienką warstwę, a następnie kroimy z niej kwadraty. Na środek każdego kwadratu nakładamy farsz i sklejamy tak by powstał trójkąt. Samosy smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron aż się zarumienią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy