Schab z dzika wolno duszony w smalcu, dzięki czemu cały smak i soczystość zostaje w jego wnętrzu.
3 godz.
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
1,5 kg schabu z dzika
sól z czosnku niedźwiedziego
pieprz kolorowy
kilka listków laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
szalotka
litr smalcu(wieprzowy, gęsi lub z dzika)
Schab dzika konfitowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso nacieramy przyprawami, solą, pieprzem, roztartym zielem angielskim, obkładamy plasterkami szalotki i listkami laurowymi. Odstawiamy na minimum 2-3 godziny.
W żeliwnym garnku rozgrzewamy smalec, mięso ostrożnie wkładamy w gorący tłuszcz. Po chwili zmniejszamy ogień, tłuszcz powinien tylko mrugać.
Mięso dusimy pod przykryciem przez około 2-2,5 godziny.
Aby uzyskać rumianą skórkę garnek odkrywamy i wstawiamy na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Mięso można podawać zarówno na gorąco lub na zimno jako wędlinę.
Porady
przepis na sól: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sol-z-czosnkiem-niedzwiedzim
Komentarze