Schab dzika konfitowany

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Schab z dzika wolno duszony w smalcu, dzięki czemu cały smak i soczystość zostaje w jego wnętrzu.

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1,5 kg schabu z dzika
    sól z czosnku niedźwiedziego
    pieprz kolorowy
    kilka listków laurowy
    kilka ziaren ziela angielskiego
    szalotka
    litr smalcu(wieprzowy, gęsi lub z dzika)

Schab dzika konfitowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • schab 1. Mięso nacieramy przyprawami, solą, pieprzem, roztartym zielem angielskim, obkładamy plasterkami szalotki i listkami laurowymi. Odstawiamy na minimum 2-3 godziny.
    W żeliwnym garnku rozgrzewamy smalec, mięso ostrożnie wkładamy w gorący tłuszcz. Po chwili zmniejszamy ogień, tłuszcz powinien tylko mrugać.


    Mięso dusimy pod przykryciem przez około 2-2,5 godziny.
    Aby uzyskać rumianą skórkę garnek odkrywamy i wstawiamy na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
    Mięso można podawać zarówno na gorąco lub na zimno jako wędlinę.

Porady

przepis na sól: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sol-z-czosnkiem-niedzwiedzim

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy