Schab faszerowany śliwkami.

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny do obiadu i pieczywa...

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg schabu,
    1 łyżki oleju,
    1 łyżka miodu,

    Marynata:
    3 łyżki oleju,
    2 ząbki czosnku,
    1 łyżka majeranku,
    1 łyżka białego octu winnego,

    Farsz:
    5 dag suszonych śliwek bez pestek.

Schab faszerowany śliwkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Nożem nacinamy niedużą kieszeń przez środek schabu. Przygotowujemy marynatę z oleju, posiekanego na kawałki czosnku, majeranku i octu winnego. Wkładamy mięso do miseczki i oblewamy. Wstawiamy do lodówki.
    Następnego dnia wyciągamy schab, wyrzucamy czosnek, a do nacięcia wkładamy śliwki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy olejem posypujemy papryką, dodatkowo posypałam natką pitruszki i szczypiorku i pieczemy 20 minut w temperaturze 240ºC. Zmniejszamy temperaturę do 180ºC i pieczemy jeszcze około 30 minut, aż na powierzchni mięsa utworzy się skorupka. Smarujemy wierzch tak podpieczonego mięsa miodem i dopiekamy jeszcze 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy