Schab faszerowany z sosem pieczeniowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis dostałam od przyjaciółki. Danie jest pyszne i proste do wykonania.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • -sos pieczeniowy ciemny culineo
    -schab bez kości (1kg)
    -pieczarki (100g)
    -żółty ser (100g)
    -mięso mielone(100g)
    -jajko
    -posiekana natka pietruszki (ok.2 łyżki)
    -sól,pieprz,papryka,majeranek(do smaku)

Schab faszerowany z sosem pieczeniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso rozkroić wzdłuż tak,aby powstał duży płat. Rozbić tłuczkiem następnie natrzeć przyprawami i olejem do smaku. Pozostawić na 30 min.
  • 2. Pieczarki i ser zetrzeć na tarce. Pieczarki poddusić. Składniki połączyć z mięsem mielonym, natką pietruszki i jajkiem.
  • 3. Farsz rozłożyć na mięsie.Zwinąć w roladę i zawinąć folią aluminiową.
  • 4. Piekarnik rozgrzać do 220 st.C.Wstawić naczynie z mięsem, dolać odrobinę oleju i piec przez 25 min. Zmniejszyć temperaturę do 180 st.C i piec przez następne 45 minut
  • 5. Sos dokładnie rozprowadzić w 300 ml zimnej wody. Postawić na ogniu i mieszać do chwili zagotowania.Gotować na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając. W razie gdyby sos był za rzadki możemy zagęścić go mąką ziemniaczaną. Polecam dodać do sosu tłuszczyk który wytopił się podczas duszenia.
  • 6. Mięso rozwinąć z folii i pokroić. Możemy je polać sosem lub podać go oddzielnie.121`q

Porady

Danie możemy podawać z kaszą gryczaną lub puree z ziemniaków oraz ulubioną surówką.

Komentarze

Podobne przepisy