Schab faszerowany z sosem pieczeniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso rozkroić wzdłuż tak,aby powstał duży płat. Rozbić tłuczkiem następnie natrzeć przyprawami i olejem do smaku. Pozostawić na 30 min.
2.Pieczarki i ser zetrzeć na tarce. Pieczarki poddusić. Składniki połączyć z mięsem mielonym, natką pietruszki i jajkiem.
3.Farsz rozłożyć na mięsie.Zwinąć w roladę i zawinąć folią aluminiową.
4.Piekarnik rozgrzać do 220 st.C.Wstawić naczynie z mięsem, dolać odrobinę oleju i piec przez 25 min. Zmniejszyć temperaturę do 180 st.C i piec przez następne 45 minut
5.Sos dokładnie rozprowadzić w 300 ml zimnej wody. Postawić na ogniu i mieszać do chwili zagotowania.Gotować na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając. W razie gdyby sos był za rzadki możemy zagęścić go mąką ziemniaczaną. Polecam dodać do sosu tłuszczyk który wytopił się podczas duszenia.
6.Mięso rozwinąć z folii i pokroić. Możemy je polać sosem lub podać go oddzielnie.121`q
Porady
Danie możemy podawać z kaszą gryczaną lub puree z ziemniaków oraz ulubioną surówką.
Komentarze