Schab gotowany z suszonymi morelami

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tak przyrządzony schab jest miękki, soczysty i bardzo delikatny w smaku, z nutka słodyczy. Idealnie sprawdzi się więc na kanapkach dla dzieci.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Schab w kawałku 600g
    6 suszonych moreli
    1,5l wody
    Duża cebula
    3 ząbki czosnku
    10 ziarenek pieprzu
    3 listki laurowe
    10 kulek ziela angielskiego
    1 łyżeczka tymianku
    2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    1 łyżeczka wędzonej papryki
    2 łyżeczki majeranku

Schab gotowany z suszonymi morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać wodę. Dodać pokrojoną w krążki cebule, posiekany czosnek i wszystkie przyprawy. Zagotować. W kawałku mięsa długim, ostrym nożem zrobić dwa nacięcia. Do środka powkładać po 3 morele. Schab włożyć do wrzącej wody, zmniejszyć ogień i gotować 40minut. Pozostawić w garnku do wystudzenia, następnie wyjąć i odsączyć.

Porady

Aby smak schabu był bardziej wyrazisty należy dodać więcej przypraw.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy